Theatre Royal Drury Lane is Civic Trust Award Finalist 15.11.21

Haworth Tompkins' major restoration of Theatre Royal Drury Lane, the Grade I listed venue in central London, has been selected as a regional finalist in the 2022 Civic Trust Awards. Completed in summer 2021, the scheme is now being considered for the AABC Conservation Award which is given to projects which demonstrate the highest standards of historic building conservation, and make an outstanding contribution to the quality and appearance of the built environment. The outcome will be announced in March.

More News

We are delighted to announce a series of significant promotions at HT from both our architectural and studio support teams. Amy Corrigan, Sho Das-Munshi, Hannah Constantine, Jerry van Veldhuizen, Tom Gibson, Martin Lydon and Jason McKay have all been promoted to Associate Directors with Robin Farmer & Patrick Haymann being promoted to Associate. Caroline McTurk, our studio and social value manager, and Allie Politis, our new Business Manager, have also been promoted to Associate.

Their promotion rewards the valuable contribution they have made to Haworth Tompkins, recognising their leading roles within the studio, work on key projects, business development and practice wide initiatives. Congratulations to all!

Regeneratively-designed building will include interconnected and adaptable multi-use spaces to support creativity and embrace future change.

A building to foster groundbreaking performance, public gathering, teaching, and international research, the David E. and Stacey L. Goel Center for Creativity & Performance was designed by Haworth Tompkins (architect and design lead) and ARC/Architectural Resources Cambridge (architect of record) in collaboration with theater and acoustic consultant Charcoalblue. Shawmut Design and Construction serves as the project’s construction manager. The David E. and Stacey L. Goel Center for Creativity & Performance will contain interconnected, adaptable multi-use spaces designed to support creativity and embrace future change. The center will include two flexible performance venues—the West Stage, where large-scale productions will be produced, and the versatile and intimate East Stage—as well as light-filled, state-of-the-art rehearsal studios and teaching spaces, a spacious public lobby, and an outdoor performance yard to host ticketed and free programming. The center will also include dressing rooms, technical shops, and administrative offices for the organization, as well as a modest café.

The A.R.T.’s new home has been conceived and will be programmed to center community. It will be open to all during designated hours of operation, offering free Wi-Fi, food and beverage service, public restrooms, gathering spaces, indoor and outdoor public art and performance, and room rental opportunities. Designed with a blend of environmental and social strategies to minimize embodied and operational carbon, maximize wellbeing, boost biodiversity, and enhance resiliency, the David E. and Stacey L. Goel Center for Creativity & Performance embraces Harvard’s ambitious sustainability priorities. The building is designed to achieve the Living Building Challenge core accreditation from the International Living Future Institute in recognition that it gives more to its environment than it takes.

Conceived through core principles of openness, artistic flexibility, collaboration, sustainability, and regenerative design, it will be constructed with laminate mass timber, reclaimed brick, and cedar cladding to minimize its lifetime carbon budget. The building’s chilled water, hot water, and electric utilities will come from Harvard’s new lower-carbon District Energy Facility. It will capture additional clean energy from rooftop solar panels and leverage natural ventilation to reduce energy usage and enhance occupant comfort. Additionally, a green roof and extensive plantings will aid stormwater attenuation while increasing biodiversity and occupant wellbeing. Read more about this exciting project here.

HT is proud to have been recognised as one of six AJ100 Champions of 2024, a new title honouring practices driving positive change. This recognition, along with our ‘Practice of the Year’ shortlist, recognises and celebrates our approach to design quality, commitment to regenerative design, positive studio culture and commitment to make a difference.

You can read the full practice feature by AJ Editor Richard Waite - https://www.architectsjournal.co.uk/news/aj100-champion-2024-haworth-tompkins

Birmingham City Council has unanimously approved Lendlease’s regeneration plans for the Smithfield area in Birmingham city centre. Haworth Tompkins has been working with Lendlease and Birmingham City Council on one of the plots within the wider Prior and Partners masterplan. The vision for Plot 3A is to deliver an exciting new workplace offer, with a design that celebrates its adjacency to Manor Square and its connection to Central Boulevard. With its proximity to Digbeth, the aim is to create an urban workspace which facilitates and drives a new economy, attracting and retaining skilled workers and creative entrepreneurs.

Our mixed-use and commercial project, designed in collaboration with Minesh Patel Architects,, will include over 20,000m² of office space, as well as a mix of retail and leisure facilities. The building has been designed with flexibility in mind, allowing smaller start-up businesses to stay, and grow, within the building rather than moving elsewhere in search of a larger space. The project is targeting BREEAM Excellent, WELL Building Gold and NABERS 5 Star certification for the commercial space. Congratulations to everyone involved, we are delighted to see these exciting proposals move forward.

Fish Island Village has won a RIBA London Award. The project is major brownfield regeneration project, comprising 588 mixed tenure dwellings with 5,522m² commercial space across a 2.23-hectare site. It has transformed a site of disused warehouses with a collection of mid-rise buildings interspersed with new public streets and spaces, opening up over 200 metres of previously inaccessible canal frontage. The judges commented that... "Fish Island Village is sustainable in its broadest sense. This is a truly mixed community, a vibrant place to live, work and visit." National Award winners will be announced later in the year.

The Court Theatre, a joint project between the Christchurch City Council and the Court Theatre is rapidly taking shape on site in Christchurch, NZ. Designed in collaboration with local architects Athfield Architects with Christchurch firm, Ruamoko Solutions providing the structural engineering. Construction, which is led by main contractor Hawkins NZ, reached a critical milestone last year, with all engineered timber now in place. The Court Theatre’s aim was always to create an open-hearted building that expressively portrayed manaakitanga and whānaungatanga, a warm invitation and welcome to the community.

To achieve this goal, the design response makes use of engineered timber construction, selected for both the warmth that the material brings to the project, and the sustainability advantages. Laminated Veneer Lumber (LVL), Glue Laminated Timber and Cross Laminated Timber (CLT) mass timber technologies have been used in various ways throughout the structure. Processed by Redstag Timberlab, the timber elements were prefabricated in the North Island and installed on site by Kobe Construction, with extensive use of digital co-ordination to ensure a smooth assembly. This process sees New Zealand-grown and processed plantation pine converted into a high-value product. The volume of timber used sequesters an estimated 101 tonnes of CO2. Construction is continuing throughout 2024 as the new theatre is enclosed and internal services, fittings and fixtures get underway.

Haworth Tompkins has been appointed to work with Rother District Council and DLWP to develop proposals for the refurbishment of the De La Warr Pavilion in Bexhill as part of the Bexhill and Sidley Levelling Up Capital Projects programme.

The proposals explore options to refurbish the Grade I listed building to provide improved accessibility for audiences, a refurbished auditorium, improved gallery spaces, increased technical and learning facilities, remodelled existing staff facilities and new environmental systems to help meet net carbon neutral ambitions.

Haworth Tompkins will lead a design team to develop proposals for the sensitive refurbishment and upgrade of the building. The team will draw on their extensive experience in delivering cultural heritage projects to produce designs that deliver an ambitious vision, ensuring that the Pavilion can continue to deliver culture-led regeneration for the region.

“We are thrilled to have been awarded the opportunity to work alongside Rother District Council and DLWP to develop proposals for the refurbishment of the iconic, modernist, Grade I Listed De La Warr Pavilion.

Alongside our experienced and creative team, and with valuable input from the local community, we are looking forward to creating a renewed Pavilion for the arts, for staff, performers, exhibitors, and visitors alike.

Building upon our extensive experience in delivering cultural heritage projects including ‘NT Future’ for the National Theatre, Battersea Arts Centre and the remodelling of the modernist Chichester Festival Theatre, we are well placed to work with all the partners and stakeholders to deliver an ambitious vision for the Pavilion”. Lucy Picardo - Director, Haworth Tompkins.

Read the full press release here. Image credit - Clear Air Flying.

Reading Borough Council has unanimously approved plans for the Hexagon studio theatre in Reading, commenting that the proposals create a “visionary and transformative scheme”.

The Hexagon studio theatre will revitalise the brutalist 1977 theatre with the creation of a flexible new hub for arts, performance and community uses. The extension and refurbishment will create a new 300-seat auditorium, a café, bar, rooftop terrace, and rehearsal and workshop rooms.

A single-storey backstage and performer area will be demolished to allow for the new building to be created, which will include improved dressing rooms, a wardrobe department, and more production and rehearsal spaces. All proposals focus on improved sustainability as part of the Council’s commitment to working towards a net-zero carbon Reading by 2030.

HT will work in partnership with a multi-disciplinary design team, including Charcoalblue as Theatre and Acoustic Consultants, JCLA as Landscape Architects, Momentum as Structural Engineers, Skelly and Couch as Service Engineers and Equals Consulting as Project Managers. The project is due to start on site Summer 2024. Read the full release.

“We are absolutely thrilled that our plans for the Hexagon studio theatre have been approved. Alongside our collaborative design team we are looking forward to working with the council to deliver an ambitious, sustainable and adaptable theatre for the future of Reading.” Lucy Picardo, Director – Haworth Tompkins