Public consultation for The Old Vic 09.09.21

The Old Vic is holding a public consultation this Saturday on their plans for The Annex, a social and creative arts hub, adjacent and connected to the theatre. In addition to The Annex, the scheme includes significant upgrades to Back of House areas: improving Stage Door, dressing room and stage access, making the theatre accessible and inclusive to all for the first time in its 203-year history. Plans for the new build Annex include a triple height cafe-bar and script library, a new Clore Learning Centre and a flexible Studio space, providing facilities for increased and more diverse artistic output, community outreach, education, and hospitality events. All of these activities are currently either conducted outside of the building or aren’t able to happen due to space constraints. The Old Vic share the aspiration for sustainable and regenerative design. Intelligent reuse of elements of the existing building, inclusion of a new structural frame with low embodied carbon, a renewable energy source combined with a range of measures to minimise energy use and running costs, are designed to ensure that the proposals will deliver and operate an exemplar low-carbon building.

More News

Birmingham City Council has unanimously approved Lendlease’s regeneration plans for the Smithfield area in Birmingham city centre. Haworth Tompkins has been working with Lendlease and Birmingham City Council on one of the plots within the wider Prior and Partners masterplan. The vision for Plot 3A is to deliver an exciting new workplace offer, with a design that celebrates its adjacency to Manor Square and its connection to Central Boulevard. With its proximity to Digbeth, the aim is to create an urban workspace which facilitates and drives a new economy, attracting and retaining skilled workers and creative entrepreneurs.

Our mixed-use and commercial project, designed in collaboration with Minesh Patel Architects,, will include over 20,000m² of office space, as well as a mix of retail and leisure facilities. The building has been designed with flexibility in mind, allowing smaller start-up businesses to stay, and grow, within the building rather than moving elsewhere in search of a larger space. The project is targeting BREEAM Excellent, WELL Building Gold and NABERS 5 Star certification for the commercial space. Congratulations to everyone involved, we are delighted to see these exciting proposals move forward.

Fish Island Village has won a RIBA London Award. The project is major brownfield regeneration project, comprising 588 mixed tenure dwellings with 5,522m² commercial space across a 2.23-hectare site. It has transformed a site of disused warehouses with a collection of mid-rise buildings interspersed with new public streets and spaces, opening up over 200 metres of previously inaccessible canal frontage. The judges commented that... "Fish Island Village is sustainable in its broadest sense. This is a truly mixed community, a vibrant place to live, work and visit." National Award winners will be announced later in the year.

The Court Theatre, a joint project between the Christchurch City Council and the Court Theatre is rapidly taking shape on site in Christchurch, NZ. Designed in collaboration with local architects Athfield Architects with Christchurch firm, Ruamoko Solutions providing the structural engineering. Construction, which is led by main contractor Hawkins NZ, reached a critical milestone last year, with all engineered timber now in place. The Court Theatre’s aim was always to create an open-hearted building that expressively portrayed manaakitanga and whānaungatanga, a warm invitation and welcome to the community.

To achieve this goal, the design response makes use of engineered timber construction, selected for both the warmth that the material brings to the project, and the sustainability advantages. Laminated Veneer Lumber (LVL), Glue Laminated Timber and Cross Laminated Timber (CLT) mass timber technologies have been used in various ways throughout the structure. Processed by Redstag Timberlab, the timber elements were prefabricated in the North Island and installed on site by Kobe Construction, with extensive use of digital co-ordination to ensure a smooth assembly. This process sees New Zealand-grown and processed plantation pine converted into a high-value product. The volume of timber used sequesters an estimated 101 tonnes of CO2. Construction is continuing throughout 2024 as the new theatre is enclosed and internal services, fittings and fixtures get underway.

Haworth Tompkins has been appointed to work with Rother District Council and DLWP to develop proposals for the refurbishment of the De La Warr Pavilion in Bexhill as part of the Bexhill and Sidley Levelling Up Capital Projects programme.

The proposals explore options to refurbish the Grade I listed building to provide improved accessibility for audiences, a refurbished auditorium, improved gallery spaces, increased technical and learning facilities, remodelled existing staff facilities and new environmental systems to help meet net carbon neutral ambitions.

Haworth Tompkins will lead a design team to develop proposals for the sensitive refurbishment and upgrade of the building. The team will draw on their extensive experience in delivering cultural heritage projects to produce designs that deliver an ambitious vision, ensuring that the Pavilion can continue to deliver culture-led regeneration for the region.

“We are thrilled to have been awarded the opportunity to work alongside Rother District Council and DLWP to develop proposals for the refurbishment of the iconic, modernist, Grade I Listed De La Warr Pavilion.

Alongside our experienced and creative team, and with valuable input from the local community, we are looking forward to creating a renewed Pavilion for the arts, for staff, performers, exhibitors, and visitors alike.

Building upon our extensive experience in delivering cultural heritage projects including ‘NT Future’ for the National Theatre, Battersea Arts Centre and the remodelling of the modernist Chichester Festival Theatre, we are well placed to work with all the partners and stakeholders to deliver an ambitious vision for the Pavilion”. Lucy Picardo - Director, Haworth Tompkins.

Read the full press release here. Image credit - Clear Air Flying.

Reading Borough Council has unanimously approved plans for the Hexagon studio theatre in Reading, commenting that the proposals create a “visionary and transformative scheme”.

The Hexagon studio theatre will revitalise the brutalist 1977 theatre with the creation of a flexible new hub for arts, performance and community uses. The extension and refurbishment will create a new 300-seat auditorium, a café, bar, rooftop terrace, and rehearsal and workshop rooms.

A single-storey backstage and performer area will be demolished to allow for the new building to be created, which will include improved dressing rooms, a wardrobe department, and more production and rehearsal spaces. All proposals focus on improved sustainability as part of the Council’s commitment to working towards a net-zero carbon Reading by 2030.

HT will work in partnership with a multi-disciplinary design team, including Charcoalblue as Theatre and Acoustic Consultants, JCLA as Landscape Architects, Momentum as Structural Engineers, Skelly and Couch as Service Engineers and Equals Consulting as Project Managers. The project is due to start on site Summer 2024. Read the full release.

“We are absolutely thrilled that our plans for the Hexagon studio theatre have been approved. Alongside our collaborative design team we are looking forward to working with the council to deliver an ambitious, sustainable and adaptable theatre for the future of Reading.” Lucy Picardo, Director – Haworth Tompkins


A design team, led by Haworth Tompkins has been chosen by Hackney Council to develop proposals for 7 infill housing projects across the borough expected to deliver 240 new homes providing much needed new council housing as well as high-quality public realm and resident amenity spaces. Proposals for a further 7 sites will be developed by design teams led by Al-Jawad Pike and Apparata, Sergison Bates, Archio and Citizens Design Bureau.

Haworth Tompkins has assembled a collaborative, multi-disciplinary design team, including regular co-designers LDA Design (landscape) and HTS (structure), but also new and exciting talent Mark Lemanski, Nooma Studio and Balaam Murphy who will work closely alongside Haworth Tompkins but also be given the opportunity to lead on the design of two of the sites.

“We are thrilled to have been selected for this exciting project. Several members of the project team are Hackney residents, so for us there is a personal connection to working with the local communities to provide much needed new council housing and improvements to the surrounding estates.

Hackney Council is an ambitious client, with a vision closely aligned with our own aspirations to provide high-quality low-energy homes, predominantly for council rent. We are looking forward to working with the council on the development of these low-rise infill sites and exploring the opportunities for the creation of low-embodied carbon structures.” Chris Fellner – Director, Haworth Tompkins


The Haworth Tompkins team recently gathered to celebrate the completion of the superstructure at Wembley NE02/NE03 with a topping out ceremony. A big thank you to client Quintain and John Sisk & Son Ltd for hosting us – it was a brilliant event for the whole project team to mark the fantastic achievement in bringing these projects to fruition.

The NE02 and NE03 schemes combined deliver:

  • Quintain’s largest construction contract signed to date at Wembley Park
  • 769 new homes, more than 100 affordable homes and 972-bathroom pods
  • 22,000 cubic metres of concrete poured but the lowest Embodied Carbon to date
  • 1,802 offsite manufactured façade panels used across both buildings
  • An innovative design that allows each of the 752 balconies to be installed within minutes
  • 99% of waste reused or recycled or diverted from landfill
  • An average of 560 people working on site each day
  • Over 1.2 million hours worked in 2023
  • £24m spent with local businesses
  • 213 hours of volunteering to support community projects
  • 26 apprentices currently on-site
  • 7 tower cranes across NE02 and NE03 simultaneously through construction

We are honoured that our Fish Island Village project for Peabody & Hill Group has been shortlisted for a RIBA London Regional Award.

Fish Island Village has transformed a site of disused warehouses with a collection of mid-rise buildings interspersed with new public streets and spaces, opening up over 200 metres of previously inaccessible canal frontage. The development is made up of Neptune Wharf by Haworth Tompkins - 17 individual blocks forming 3 clusters, comprising 501 dwellings and 56 commercial and workspace units, opening up into a sequence of courtyards; Lanterna by Lyndon Goode - a standalone building facing a new public square comprising 16 dwellings and a ground floor restaurant; and Monier Road by Pitman Tozer - 3 blocks comprising 71 homes and 7 workspace studios. Emerging practice Bureau de Change designed the fit-out of the workspace facilities delivered by The Trampery.