Theatr Clwyd receives Listed Building and Planning Consent 13.09.21

Theatr Clwyd has received listed building consent for the major redevelopment of their base in Mold, north Wales. The theatre, built in 1976 and Grade II listed in 2019, will be reconfigured and updated by repurposing the existing fabric and demolishing and replacing only what is necessary. The Inspector of Historic Buildings concluded that our proposals are ‘very much in the spirit and vision of the original concept’ representing ‘an attractive and well-designed scheme which will allow the building to function in a more modern and efficient way to allow for its preservation and continued use’. Work is due to begin on site next year.

More News

Our project for Malmö Stadsteater has started on site. The refurbishment of the 19th century Swedish theatre, originally designed as a circus amphitheatre, includes reconnecting the auditorium to the street by the creation of a new link building that part covers an existing courtyard, providing an informal events space. Alongside the redevelopment of the front of house and café, the project also involves a full refurbishment of the auditorium, increasing capacity to 520 using an adaptable layout, making it more suitable to host the theatre’s expanding repertoire.

Haworth Tompkins' major restoration of Theatre Royal Drury Lane, the Grade I listed venue in central London, has been selected as a regional finalist in the 2022 Civic Trust Awards. Completed in summer 2021, the scheme is now being considered for the AABC Conservation Award which is given to projects which demonstrate the highest standards of historic building conservation, and make an outstanding contribution to the quality and appearance of the built environment. The outcome will be announced in January.

Haworth Tompkins held an away day, focusing on our Practice and Design Goals as we approach 2030. Chaired by Hattie Hartman from Architects’ Journal, the whole studio got together to address our response to the planetary emergency. Through a mixture of talks and workshops, the studio reflected on our progress since our last away day in 2019, and ways in which we can continue to change our internal processes as well as how we design.

As part of our commitment to the reduction of our environmental impact, both as a business, and through our design work, we have been monitoring and recording our office carbon footprint since 2019. Between April 2020 and April 2021 this is estimated at 67 tonnes CO2e, or approximately 0.66 tonnes CO2e/person. This compares with 73 tonnes CO2e (0.9t per person) in the previous year.

The RIBA Wren Insurance Association Scholarships were established in 2013 and provide scholarships to support outstanding Part II students who have the potential to make a significant contribution in the field of architecture. Recipients receive £6,000 each and the opportunity to be mentored by an architect member of the Wren. HT director Roger Watts worked with the Wren and the RIBA, together with a group of practicing architects including a former recipient of a scholarship, to select this year’s cohort. They reviewed dozens of applications from students applying for the grant, showing the remarkable breadth of work the students were involved with; from global environmental issues to local community projects.

Haworth Tompkins has been working alongside the Donmar Warehouse team on essential building works and a spatial reconfiguration to the Covent Garden theatre. The newly reopened venue has undergone alterations including the addition of a new café space, as well as upgrades to the front of house, the lifts, the auditorium and mechanical and technical systems which have significantly improved its reliability and accessibility for audiences, artists and staff.

Haworth Tompkins has joined the Climate Strike today alongside fellow activists in the fight against climate change and biodiversity loss.

Haworth Tompkins have started work on a retrofit at Kingston University’s main building at Penrhyn Road to provide agile workspace for 120 staff split across four administrative departments. The proposals will see the creation of four workspace 'neighbourhoods' accessed via a central 'high street' containing a series of bookable meeting rooms, individual workrooms and a mixture of social spaces. The design has been developed collaboratively as a pilot project to meet the requirements of the post-pandemic office, with a focus on people, processes, connectivity and technology to support more flexible working patterns.