RIBA Wren Insurance Association Scholarships 19.10.21

The RIBA Wren Insurance Association Scholarships were established in 2013 and provide scholarships to support outstanding Part II students who have the potential to make a significant contribution in the field of architecture. Recipients receive £6,000 each and the opportunity to be mentored by an architect member of the Wren. HT director Roger Watts worked with the Wren and the RIBA, together with a group of practicing architects including a former recipient of a scholarship, to select this year’s cohort. They reviewed dozens of applications from students applying for the grant, showing the remarkable breadth of work the students were involved with; from global environmental issues to local community projects. Many of the applicants, despite major financial hardships, had used their initiative and creativity to establish projects and networks to help support fellow students and maintain community engagement during the demanding COVID lockdown periods. The five recipients of the grants are Lou Elena Bouey from the University of Cambridge; Amy Crellin from the University of Sheffield; Minh Le Pham Duc from the Architectural Association; Lara Miller from the University of Bath; and Rasha Shrourou from Birmingham City University.

More News

Our project for Malmö Stadsteater has started on site. The refurbishment of the 19th century Swedish theatre, originally designed as a circus amphitheatre, includes reconnecting the auditorium to the street by the creation of a new link building that part covers an existing courtyard, providing an informal events space. Alongside the redevelopment of the front of house and café, the project also involves a full refurbishment of the auditorium, increasing capacity to 520 using an adaptable layout, making it more suitable to host the theatre’s expanding repertoire.

Haworth Tompkins' major restoration of Theatre Royal Drury Lane, the Grade I listed venue in central London, has been selected as a regional finalist in the 2022 Civic Trust Awards. Completed in summer 2021, the scheme is now being considered for the AABC Conservation Award which is given to projects which demonstrate the highest standards of historic building conservation, and make an outstanding contribution to the quality and appearance of the built environment. The outcome will be announced in January.

Haworth Tompkins held an away day, focusing on our Practice and Design Goals as we approach 2030. Chaired by Hattie Hartman from Architects’ Journal, the whole studio got together to address our response to the planetary emergency. Through a mixture of talks and workshops, the studio reflected on our progress since our last away day in 2019, and ways in which we can continue to change our internal processes as well as how we design.

As part of our commitment to the reduction of our environmental impact, both as a business, and through our design work, we have been monitoring and recording our office carbon footprint since 2019. Between April 2020 and April 2021 this is estimated at 67 tonnes CO2e, or approximately 0.66 tonnes CO2e/person. This compares with 73 tonnes CO2e (0.9t per person) in the previous year.

Haworth Tompkins has been working alongside the Donmar Warehouse team on essential building works and a spatial reconfiguration to the Covent Garden theatre. The newly reopened venue has undergone alterations including the addition of a new café space, as well as upgrades to the front of house, the lifts, the auditorium and mechanical and technical systems which have significantly improved its reliability and accessibility for audiences, artists and staff.

Haworth Tompkins has joined the Climate Strike today alongside fellow activists in the fight against climate change and biodiversity loss.

Haworth Tompkins have started work on a retrofit at Kingston University’s main building at Penrhyn Road to provide agile workspace for 120 staff split across four administrative departments. The proposals will see the creation of four workspace 'neighbourhoods' accessed via a central 'high street' containing a series of bookable meeting rooms, individual workrooms and a mixture of social spaces. The design has been developed collaboratively as a pilot project to meet the requirements of the post-pandemic office, with a focus on people, processes, connectivity and technology to support more flexible working patterns.