Theatre Royal Drury Lane, 2020

opening up front of house, and improving the auditorium

The Theatre Royal Drury Lane represents four centuries of continuous theatre use in London’s Covent Garden, covering numerous reincarnations from Sir Christopher Wren’s first theatre on the site to Benjamin Wyatt’s 1812 building which now houses the majority of the public foyer spaces - some of which have been compromised by later additions. Haworth Tompkins have been commissioned by Really Useful Theatres to return these great historic spaces to their former configuration and to make both the public foyers and the 1920s auditorium more welcoming and effective for contemporary audiences.

The re-seated auditorium will become far more theatrically effective, significantly improving the actor/audience relationship by adjusting the tier front geometries and bringing the stage further into the room. Legroom and sightlines will be improved by re-raking and reconfiguring the seating galleries. In collaboration with interior designer Alexander Waterworth, Haworth Tompkins’ scheme will ensure that the new foyers will be more comfortable, more flexible and more enjoyable for audiences and visitors throughout the day.

client

really useful theatres

project manager

gva acuity

structural engineer

conisbee

quantity surveyor

gardiner & theobald

services engineer

skelly & couch