Turner Contemporary, 2002

art gallery in Margate

Haworth Tompkins was runner up in the original international competition to design a new Turner Centre in Margate. The scheme situated the new building as close as feasibly possible to the sea’s edge, beneath the chalk cliffs that rise from the town centre, connecting the shoreline with the public gardens and promenade above.

The idea of a single elemental structure, held out over the coastline and made entirely of shipbuilding timbers and exposed to the salt spray, allowed the building to explore an architectural language based on archetypal forms with a direct response to the sea air, light and water. The proposal was designed to be self-sufficient in renewable power and to use the minimum embodied energy in construction.

client

turner centre steering group

services engineer

arup

structural engineer

arup

quantity surveyor

davis langdon