The Lighthouse

a new multi-use building for worship and community space

The Lighthouse, designed for Holy Trinity Swiss Cottage, is a radical departure from a conventional church building. Designed on a constrained, busy site to accommodate a 500-seat worship and performance space, a large gym, a street café, rehearsal and meeting rooms, teaching and study spaces, offices, sheltered accommodation for vulnerable people and staff housing, this complex project is the result of detailed investigation and consultation alongside a committed and ambitious client.

The main street façade is a variation of the ecclesiastical rose window, which precisely mirrors the vaulted ceiling geometry of the central worship space. The façade is multi-layered, incorporating a series of shaded internal ‘solar chimneys’ which will naturally ventilate the internal spaces via the cooler, shaded façades without the need for opening windows onto the traffic thoroughfare of Finchley Road.

The project has received planning permission and the client is presently engaged in fundraising to begin construction.

Client

Holy Trinity Swiss Cottage

Project Manager

Tandem Projects

Structural Engineer

Price & Myers

Services Engineer

Skelly & Couch

Quantity Surveyor

Bristow Johnson