The NT Deck, 2018

a new lightweight rooftop pavilion for the National Theatre 

The Deck is designed as a permanent replacement for an existing, temporary events space. The naturally ventilated, highly insulated timber framed structure will radically reduce energy loads and enable year-round use for meetings, conferences and entertaining events. The pavilion was conceived and developed in collaboration with specialist fabricators Stage One, who prefabricated the project off site, allowing a swift and non-invasive installation.

Like our new Max Rayne Centre extension to the south, the form of the Deck is designed to complement the planar geometries of Lasdun’s 1976 concrete masterpiece using the building’s secondary external material palate of glass and aluminium. The glazed facades allow panoramic views over London and the river Thames, making the Deck an extraordinary addition to the National Theatre’s many beautiful spaces.

Client

The National Theatre

Contractor

Stage one

Structural Engineer

Stage one

Services Engineer

Atelier Ten

Acoustic Engineer

Arup