Hallsville Quarter
 Drawings  
Hallsville Quarter is a major mixed-use regeneration project forming part of the £3.7 billion Canning Town and Custom House Regeneration Programme led by the London Borough of Newham and Bouygues Development. The project comprises a 7,500sqm Morrisons supermarket at ground level with a 200 space basement car park below. Above the shop, 179 new homes have been created around the perimeter of a large, 4000 sqm communal landscaped garden.

“Through intelligent and well-considered designs and layouts Haworth Tompkins have helped us create the first phase of a new town centre for London.“

Richard Fagg, Bouygues Development
A mix of one bedroom, two bedroom and three bedroom properties are provided, arranged in three distinct blocks along the southern and eastern edges of the site. Duplex units occupy the gaps between blocks, creating a large piano nobile above the foodstore. The scheme includes fifty-one affordable units with all tenures sharing the communal garden.

The northern elevation includes a sculptural steel lattice, that responds to the A13, which rises up onto a flyover in front of the building. The lattice acts as a symbol for the development as well as a screen to the homes behind it, including a planted wall and feature lighting. The scheme also includes a new Energy Centre to provide heating and hot water for the whole of the masterplan area. The project is designed to London Housing Design Guide, Lifetime Homes, Secured by Design and both BREEAM Excellent and CfSH Level 4 standards.
 
Contract Details

Hallsville Quarter Phase 1

Address: Canning Town, London
Completion Date: 2015
Client: Bouygues Development and LB Newham
Private Housing Partner: Mountain Capital
Affordable Housing Partner: One Housing Group
Foodstore Tenant: Morrisons
Design and Build Contractor: Bouygues UK
Masterplanners: AECOM Design + Planning
Landscape Architects: Landscape Projects
Building Services: Hoare Lea / Cofely Ineo / Kane Heating
Structural Engineers: MLM