The National Theatre
 Drawings  
The National Theatre is one of the world's most important producing theatres, a creative factory in the heart of London's cultural district. Haworth Tompkins' 'NT Future' project is the most comprehensive regeneration of the theatre since it opened in 1976, designed to equip the building for a new generation of theatre-making and to build on the South Bank's growing importance as a destination for Londoners.

The project has developed slowly over a number of years in close collaboration with the National Theatre, English Heritage, the Twentieth Century Society, neighbours, historians, academics and other stakeholders. The resulting transformations engage the NT more closely with the river walk and the surrounding neighbourhood, regenerate the main entrance and foyers, and remodel the Cottesloe Theatre, now known as the Dorfman Theatre.

“...this venerable modern monument is looking better than it has done for a long time, and in some ways ever“

Rowan Moore, The Observer
The NT's north-east corner, formerly a service yard facing the river, has been converted to public use with the creation of The Understudy, a new bar, Kitchen, a relocated cafe, and a new external entrance to House, the NT's refurbished restaurant. They activate a part of the river frontage that was formerly back of house, enliven the river walk, and offer a new welcome to visitors arriving from the east.

The scheme's lynch-pin is the Max Rayne Centre, a new production building to the south of the NT that houses a state-of-the-art painting workshop, production offices, and a studio for designers, as well as departments relocated to enable change elsewhere in the building. Clad in aluminium fins and crumpled steel mesh, the Max Rayne Centre is designed to complement rather than replicate the NT's masonry language, harmonising with Sir Denys Lasdun's austere orthogonal forms. The new building allows public views into the scenic workshop via a huge east-facing window, while walkways and viewing galleries within the theatre enable the other back of house workshops to be seen by visitors and audiences.

 
Contract Details

National Theatre - NT Future

Address: South Bank, London
Completion Date: 2015
Project Cost: £80M
Client: National Theatre
Project Manager: BuroFour
Contractor: Lend Lease & Rise Contracts
Structural Engineer: Flint & Neill
Landscape Architect: Gross.Max
Service Engineer: Atelier Ten
Quantity Surveyor: AECOM & Bristow Johnson
Theatre Consultant: Charcoalblue
Access Consultant: All Clear Designs Ltd
Catering Consultant: Keith Winton Design
Planting: The Plant Specialists
Shop Designer: Lumsden Design
Fire Consultant: LWF Fire Consulting
Highways Consultant: Vectos
Signage Consultant: Jake Tilson
Facade Consultant: Montresor Partnership
Acoustic Engineer: Arup Acoustic Consulting
Awards

RICS National Award
RICS London Award
The Stage Award : Theatre Building of the Year
Civic Trust Award
RIBA Client of the Year
New London Award: Public Building
New London Award: Commissioning Excellence
RIBA National Award
RIBA London Award